29 юли 2011

Наблюдение Кремиковци (6 май 2011)

Наблюдение: Румяна Каишева

Честване на Гергьовден
Село Кремиковци
Дата: 6 май 2011

Събитието бе част от фолклорния фестивал „Гергьовско веселие – Кремиковци 2011”, който принципно трябваше да протече от 5 до 8 май в селото, но реално (установено при направено наблюдение) програмата на 7 май не се състоя. То съчетаваше религиозни обреди (в чест на патрона на манастира – свети Георги), традиционния местен събор и „международна” фестивална програма. Очевидно беше, че е очаквано събитие, както за местните, така и за хора от София. Повечето от тях вероятно бяха дошли, тъй като са знаели, че ще има нещо на тази дата, а не заради рекламата на събитието.

Събитието е започнало с тържествен молебен в храма на манастира сутринта, а около 12:00. е застъпила концертната програма на откритата сцена на поляната пред манастира. Продължи до 16:00 следобед, без прекъсвания и почивки между изпълнителите. Сред тях имаше както много местни фолклорни състави, така и от Северозападна и Централна България. Според програмата е имало и изяви на гръцки, арменски, турски и румънски състави, участниците по-късно можеха да се забележат сред публиката. Много от тях бяха детски, а всички бяха любителски.

В програмата имаше по-скоро танцови изпълнения (на записана музика). Народното пеене и рециталите на деца от местна театрална група бяха едва около 30 % от програмата. Това неминуемо доведе и до усещането за еднообразие – имаше само две изпълнения, които се отличаваха от останалите – на децата от Дома за ментални увреждания в с. Видраре и на две деца, маскирани като мечки, които танцуваха шопско хоро. И двете получиха положителната реакция на публиката, която беше повече от 2000 човека (предимно деца, младежи, млади родители)

Фестивалната програма на 6 май завърши с повторно изреждане на спонсорите и партньорите (поне 7-8 бр.) и дружно хоро на поляната. Всички си тръгнаха заредени от хубавия празник и слънчевото време. Не беше иновативно, нито с особено впечатляващи изпълнения, но имаше атмосферата на традиционно местно веселие. Непретенциозно, на открито, седене на поляна, хапване на пържоли, картофки, локум и захарен памук.

Няма коментари:

Публикуване на коментар