24 юли 2011

Наблюдение Нови Искър (2 юни 2011)

Наблюдение: Вероника Петрова

Честване 90 години от основаването на 172 ОУ
Квартал Гниляне
Дата: 2 юни 2011

Събитието започна с поздрав от директорката на училището и последвали поздравителни писма от Цецка Цачева, Г. Първанов, Сергей Игнатов, 176 ОУ- Негован, и 171 ОУ - Кумарица, НЧ „ Просвета”- Филиповци и НЧ „Мрамор”. Представени бяха гостите и на някой от тях беше дадена думата за реч и благопожелания към училището. Гостите бяха народни представители, регионален инспектор, заместник кметът и кметът на район Нови Искър, експертите по култура и образование, както и представител на връзки с обществеността към район „Нови Искър”. На събитието от почетните гости беше и йеромонах Нектарий. Поздравителната част продължи малко над 30 минути.

След въвеждащата част бяха танцова група „Врабчетата”, но след първите 2 минути техниката спря, озвучаване нямаше и участниците с бурни аплодисменти и смях от страна на публиката си тръгнаха от сцената. След кратко прекъсване озвучаването беше оправено и продължиха със следващият участник Александър Александров- Алекс (същото лице беше водещ и певец и на събора в с. Световрачене), но техниката пак прекъсна на втората минута и последва кратко музикално изпълнение без звук. По-късно част от програмата беше рецитал, посветен на Ботев, състоящ се от разкази за живота и цитиране на части от творчеството му. Техническите проблеми междувременно бяха преодолени и тържеството продължи с представяния на различни народни ансамбли от учащи младежи, съпътствани от изпълнения на народни солови изпълнения. Това представляваше програмата, рамкирана в читалищния салон, в който нямаше вентилация и беше твърде задушно и топло, но сцената беше добре видима и украсена с плакат с лика на Ботев.

Паралелно навън се предполагаше, че протича или предстои събора на селото като групи от хора идваха и си отиваха от площада. На него имаше няколко сергии и бяха изнесени колони. След приключване на тържеството в читалището беше пусната народна музика и Александър Александров пееше. Но това продължи не повече от 20 минути при видима липса на интерес и само 10тина човека на хорото. Не беше особено оживено и музиката бе спряна. Междувременно повечето от гостите и основно екипа от общината се отправиха към училището. На площада започнаха да се събират млади хора с моторна превозна техника. Имаше известен брой хора, чакащи на автобусните спирки, на път за вкъщи- повечето гости бяха от кв. Изгрев, но като цяло всички бяха местни. Участниците идваха за програмата и си тръгваха със своята публика. Събитието продължи малко над два часа, последван от около половин час събор.

Няма коментари:

Публикуване на коментар