29 юли 2011

Наблюдение Връбница (7 май 2011)

Наблюдение: Ана Михаела Ганева и Атанас Парушев

Трети фолклорен фестивал "С песен и танц в Панчарево"
НЧ "Виделина - 1908"
Дата: 7 май 2011

Фестивалът е с предимно фолклорни изпълнения, изцяло традиционно събитие. Провеждаше се на закрито, в залата на читалището, която е в доста добро състояние. Изпълнителите бяха от различни читалища от периферните райони на София. Изпълненията бяха предимно на шопски фолклор, любителски, повечето от тях на добро ниво. Изпълнителите бяха от най-различни възрастови групи между 5 и 85 години.

Направи впечатление, че събитието беше доста продължително (над 4 часа), и се провеждаше на закрито, въпреки хубавото време навън. Отвън сградата на читалището изглежда добре поддържана, за разлика от стълбището пред нея. Самото читалище, което споделя сградата си с районната администрация на район Панчарево, се намира в непосредствена близост до пътя София – Самоков, точно срещу спирката на рейсовете 1, 2, 4. Стигането до там е относително лесно и бързо. Събитието беше със свободен вход, отвън бяха изнесени тонколони, така че изпълненията от залата се чуваха добре. В района около читалището присъстваха обичайните сергии с играчки, балони, лакомства и др.

Вратите на залата бяха отворени през цялото време, постоянно влизаха и излизаха участници и зрители. Участниците идваха за своето изпълнение, след което повечето от тях слизаха от сцената и си тръгваха почти веднага (с изключение на представителите на читалището-организатор). След приключване на програмата организаторите поканиха останалите зрители и участници (предимно от местното читалище) на хоро пред читалището. Събитието беше със значителна продължителност за събитие в зала (над 4 часа), малка част от публиката остана от начало до край. Много хора влизаха за малко и излизаха. Програмата не се случваше в предварително обявения ред, някои участници закъсняваха, други не дойдоха, като “дупките” бяха запълвани с изпълнения от състава на читалище “Виделина” - Панчарево.

Няма коментари:

Публикуване на коментар